Să înțeleg că nimeni nu-și dorește să devină adult? Dar ce-i greșit în a fi adult și a-ți lăsa corpul să se transforme? Iar corpul uman înseamnă celule, adunate în mod organic într-o imensă comunitate complexă, perfect organizată și dinamică, unde fiecare celulă își cunoaște rolul și funcția. Ele sunt găzduite în corpul tău, făcând din tine ceea ce ești ca entitate. Om.
Fugim de vârstă, bărbați și femei, deopotrivă. Unii o fentează cu mijloace din cele mai subtile și viclene, alții o înfruntă direct, mândri de ei și recunoscători că au ajuns până acolo, spunând ușurați despre acest subiect, "mulțumesc pentru ceea ce sunt". Să zicem că probabil, femeile se stresează un pic mai mult decât bărbații. Nu este deloc relevant să stabilim acum cui îi pasă mai mult și cui mai puțin, aici vorbim despre pielea omului în general. Și acceptarea senină a procesului de transformare fizică, la care suntem părtași cu toții.
Să privim analiza din unghiul următor. Dacă gândirea noastră, cu toată ideologia și convingerile formate despre lumea înconjurătoare, s-a schimbat foarte mult pe parcursul anilor scurși între copilărie și viața de adult, și în plus, părem a fi ok cu asta, atunci, să ne întrebăm, cum se face că schimbarea înfățișării corpului ne îngrijorează? În esența lucrurilor, de fapt este vorba tot de un proces de transformare, o metamorfoză necesară în evoluție, luată în sens figurativ. Sau este din cauză că aparența noastră fizică se poate vedea cu ochii, deci devenim mai repede conștienți de ea din moment ce-i expusă vederii.
Dar și ceea ce nu vedem se modifică în mod constant, cu același ritm, sau poate chiar mult mai repede, doar că, aparent, ne deranjează mai puțin, pentru că nimeni din exterior nu poate vedea ridurile adunate în inima ta. Ce convenabil, măi să fie, nimeni nu are acces la frumusețea sau urâțenia ta interioară. O bătaie de cap mai puțin. Astfel, important devine ce pot vedea alții care te privesc și nu ce poți vedea doar tu când te uiți în oglinda sufletului. Curios lucru.
Un rid în plus pe față jenează cumva, fără neapărat să ne plângem altora. Te uiți în oglindă și dintr-o dată nu te mai recunoști. Alții o văd chiar ca pe o catastrofă. Complet absurd. Este ca și cum nu accepți trecerea anilor prin tine, nu îngădui transformarea ta în adult, în ființă ce face parte din ciclul naturii, în care te miști, exiști, de unde vii și unde te întorci.
Ceea ce ar trebui să-ți producă insomnie noaptea, nu sunt nici pe departe câteva riduri pe față, poți să uiți de ele, ci faptul că cu trecerea anilor ai devenit apatic, faptul că începi să crezi că știi tot și poți stăpâni tot, faptul că deși ai acumulat tot ce ți-ai dorit de la viață, constați că nu ești mulțumit așa cum credeai că vei deveni având tot ce-ți dorești. Știu, nu-ți place să auzi, dar abia atunci ai îmbătrânit cu adevărat. Vrei să știi care sunt ridurile care te fac urât? Când uiți să te joci, când uiți să râzi, când uiți sau nu mai vrei să te miri de micile descoperiri, aparent banale, când uiți că nu trebuie să pui la suflet problemele zilnice, atât de mult încât să-ți strici buna dispoziție. Ce fel de cremă scumpă folosești pentru a scăpa de aceste obiceiuri care îți îmbătrânesc spiritul?
Ne place să recunoaștem sau nu ne place, îngrijorarea femeii moderne, atunci când vine vorba să se afișeze în cercurile de socializare, se învârte în jurul ideii de cum să-și ascundă ridurile cât mai bine. Există și foarte multe excepții de la acest comportament, fără dar și poate, acele exemple de persoane care n-au folosit în viața lor machiaje. Și nici n-au de gând. Eventual, aleg să se machieze foarte rar, doar la ocazii foarte speciale sau în funcție de cheful ce le vine pe moment. Dar nu devin dependente.
Oare ce este atât de grav în a-ți afișa pielea feței așa cum este ea?
Ce ne determină atât de mult să ascundem îmbătrânirea, ca și cum ne-ar fi rușine cu ea?
Această preocupare exagerată, de a nu-ți afișa naturalețea, a căpătat, din păcate, o amploare derizorie. Isteria femeilor și bărbaților după vârsta de 40 de ani.
Există și multe excepții, din fericire.
Oameni care au înțeles că frumusețea adevărată nu se reduce la aspectul exterior.
Sper că și tu, dragă cititorule, ai această convingere.
Claudia
P.S. : Formula masculină de adresare este utilizată doar cu scopul de a ușura redactarea textului.